Els joves orientadors catalans recullen 4 diplomes internacionals a l’Europeu d’Hongria en la cursa de relleus

Tres dies intensos de curses a Salgótarján (Hongria): llarga distancia, esprint urbà i relleus clàssics. Aquesta seria la programació de l’EYOC (European Youth Orienteering Championships) 2022 que es va celebrar els dies 2, 3 i 4 de juliol amb la participació de 6 catalans, 4 a la categoria cadet i 2 a juvenil. Grans resultats per a les categories més joves de l’orientació que van aconseguir quatre diplomes internacionals amb la 5a. posició dels nois M16 (Jan Amat, Ernest Pou i Bernat Selva) i la 6a. de les noies W16 (Guinedell Faja amb l’alacantina Mónica de Miquel i la navarresa Iranzu Urquizu) en les curses de relleus.

La participació catalana amb els 16 corredors/es de la selecció espanyola que es van desplaçar a aquests europeus la completaven Lola Gabarró i Judit Ravell, totes dues W18 i un dels seleccionadors, el gironí Eloi Martí.

La competició va començar dissabte amb la llarga distància als boscos de Salgóvár. Una cursa llarga, amb molt desnivell i amb zones moltes tècniques que sumat a les altes temperatures van convertir-la en un gran repte pels corredors i corredores. Els millors resultats van ser a la categoria M16 amb destacades posicions per Jan Amat (13), Bernat Selva (14) i Ernest Pou (17).

L’esprint es va disputar diumenge a la tarda a la zona de Belváros (Salgótarján), una trama urbana amb un turó amb edificacions i zones obertes a la part est que complicava les eleccions de ruta per les múltiples tanques i passos. Aquí les posicions més destacades dels catalans van ser per a Bernat Selva (11) i Guinedell Faja (37).

Finalment, ahir dilluns es va córrer la cursa d’esprint també a Salgóvar, a la zona d’Eresztvény i els joves corredors van lluitar colze a colze amb les millors seleccions d’Europa aconseguit uns resultats espectaculars. L’equip M16 estava format exclusivament per catalans. La sortida en massa la va realitzar el gironí Jan Amat que va fer el canvi de relleu a Ernest Pou en 8ena posició, a 6 minuts dels primers. Pou, en la seva posta va remuntar una posició i va fer el canvi al vigatà Bernat Selva en 7a posició, el qual va remuntar dues posicions més en la seva cursa acabant en 5a. posició. Van pujar al podi a recollir el seu diploma internacional darrera de les seleccions de Suïssa, Hongria, Txèquia i Polònia.

Pel que fa a les noies W16, va sortir en primer posició la navarresa Iranzu Urquizu qui va arribar a meta en 13ena posició però a només a 3.49min de la primera classificada. El relleu de Guinedell Faja va ser espectacular ja va remuntar 10 posicions i va arribar a la meta en 3a. posició, a només 2.06min de la primera corredora. La darrera posta va anar a càrrec de l’alacantina Mónica de Miquel que va baixar fins la 6a. posició però que va ser suficient per pujar al podi i recollir el diploma internacional darrera els equips de Txèquia, Hongria, Suïssa, França i Polònia.

Cal destacar que aquest EYOC22, segons afirma la Federación Española de Orientación ha estat el millor de la història per la selecció espanyola amb un 6a. lloc a la classificació general per equips i amb destacades posicions, fins i tot un or de Gonzalo Ferrando a la cursa esprint.