Josep Maria Santiago, reelegit com a President de la FCOC

El gironí resident a Sarrià de Ter va accedir al càrrec el desembre de 2019, i després de quatre anys on la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya ha viscut el seu major creixement històric, continuarà al capdavant en un període ple de reptes fins al 2028.

La FCOC ha assolit aquest 2023 el seu rècord històric de llicències i el seu pressupost més alt en
els seus 35 anys de vida. És una federació en ple creixement, però sobretot la modalitat de Rogaining està vivint els seus millors anys, amb moltes proves i penjant el cartell d’inscripcions completes. El Rogaining –versió en equip i de resistència amb proves de 6h a 24h- té proves en dues lligues anuals. L’absoluta de Copa Catalana, i la popular Sprint amb curses de 3h. Molts corredors habituals de Trail Running i Curses de Muntanya s’han acostumat a compaginar les dues disciplines, o directament a fer el pas cap a les curses amb mapa i companys. Entre ells els corredors d’Aligots Girona Albert Herrero i Andris Ansabergs que van ser campions mundials el 2022 a Txèquia i subcampions el 2023 a Califòrnia. Catalunya és un referent mundial d’aquest esport.


També els Raids d’Aventura estan en un bon moment, amb proves arribant al límit de participants previstos. Durant el mandat es va viure el judici contra la FEEC per intrusisme, i en que la justícia va donar la raó totalment a la federació d’orientació. Ara l’Albert Roca (campió mundial el 2013) encapçala la disciplina que recupera pel 2024 cites històriques com el Raiverd i prepararà una selecció catalana que competirà a nivell estatal i internacional. També s’està treballant en un equip exclusivament femení per a competir al màxim nivell. Una modalitat que a més, ha donat un pas de gegant aquest inici de 2024, on ha nascut per fi la International Adventure Raicing Association (la federació internacional). La FEDO (federació estatal d’orientació) ha estat una de les federacions estatals que hi formen part des de l’inici, i per tant la FCOC també hi és present.


Però la modalitat d’Orientació a Peu segueix sent la més multitudinària. Allà on s’han fet els passos més importants ha estat a nivell d’organització de competicions internacionals. Els reptes més grans de Josep M. Santiago i la seva junta pels propers quatre anys vindran per aquest costat. L’estiu del 2025 Girona acollirà el World Masters Orienteering Championship que la federació internacional va concedir a la FCOC. Aquest mundial de veterans portarà fins a la demarcació uns 5000 corredors durant 10 dies. Esdeveniment, ha obert la porta a rebre altres proves de l’IOF en les properes temporades, com la ja confirmada World Cup en modalitat Sprint del 2027 que es disputarà a Tarragona o la sol·licitud per a què el 2028 Girona organitzi el, la màxima competició de l’orientació a nivell mundial. Tot aquest moviment es traduirà en la presència contínua a Catalunya de corredors i corredores del màxim nivell fent estades i entrenaments al llarg de l’any. Es complirà el desig del president d’internacionalitzar la FCOC, donant a conèixer el nostre país amb competicions mundials a Catalunya, i fent presents els corredors catalans a les millors competicions internacionals.


A nivell estatal, s’han restablert les relacions amb la Federación Española de Deportes de Orientación i viuen un dels seus millors moments. Van permetre la realització en 2022 d’una prova de Liga Española de Raids d’Aventura a Platja d’Aro que a més va ser Campeonato de España de Selecciones Autonómicas Infantil, Cadete y Juvenil; i el 2023 va portar el CESA d’OPeu a Tarragona per primera vegada a la història de la FCOC. Pel 2024 hi haurà una prova de la Liga Española OPeu al Berguedà –el Catalunya-O Meeting-, la primera després de 10 anys; i una prova també de Liga Española de Rogaining entre el Ripollès i la Cerdanya. De cara al 2026 s’ha sol·licitat l’organització del Campeonato de España de Orientación a pie, que es disputaria a Vic durant la Setmana Santa i que també puntuarien a nivell internacional al World Ranking.

I la darrera disciplina, implantada a Catalunya també durant el darrer mandat, ha estat el Trail-
O. El 2022 es va disputar la primera Copa Catalana d’una modalitat totalment inclusiva. A diferència de les altres modalitats de l’orientació, no implica la part física amb desplaçaments de punt a punt. Es porta a terme per camins i l’objectiu és la precisió, i no la velocitat. L’esport és accessible per a tothom, incloses les persones amb diversitat funcional. Els punts de control s’identifiquen des de la distància i els competidors no poden abandonar els camins. Tothom competeix conjuntament sense distinció d’edat ni sexe. Al CESA 2023 es va incloure per primera vegada amb una prova disputada a Portaventura, que va servir també per a donar a conèixer l’esport entre els més joves.


A la Junta Directiva hi seguiran la vicepresidenta Assumpció Térmens, el Secretari Toni Serrallonga, el tresorer Lucas de Feo, la vocal de Trail-O Mercè de Miguel, el vocal d’O-Peu Pau Comerma, la vocal de dona Joana Martí, el vocal de cartografia Miquel Marimon i el també vocal Jaume Miralles. Entra com a nou vocal de Rogaining Marta Planas.