Història de la FCOC

Els orígens de les curses d’orientació

Les curses d’orientació van nèixer en els països nòrdics, concretament a Suècia, on es va començar a practicar com entrenament militar al 1888, coincidint amb l’aparició de nous models de mapa topogràfic. Va ser qüestió de temps que la seva difusió arribés a l’àmbit públic, i s’estengués per tota Europa i la resta del mon.  La primera cursa d’orientació es va celebrar al 1919 a prop de Estocolm, organitzada pel comandant Ernest Killander, que és considerat el precursor de l’orientació esportiva moderna; des del 1942 constitueix una assignatura escolar a Suècia. La International Orienteering Federation (IOF) es va fundar al 1961, obtenint el reconeixement olímpic a l’any 1977. Actualment hi ha 70 federacions internacionals a la IOF.

Als anys 80 l’orientació arriba a Espanya de la ma del professor d’esgrima suec Martin Kronlund, qui, des de l’INEF de Madrid, va incloure aquest esport en la preparació física dels seus alumnes i va encarregar el que vas ser el primer mapa d’orientació d’Espanya, el de la Casa de Campo.

La FCOC

La Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC), es va crear el 13 de juliol de 1988, promoguda per en Carles Lladó i Badia, que va conèixer l’orientació mentre buscava un esport on Catalunya tingués representació olímpica i una federació pròpia de reconeixement internacional. Tot i no aconseguir aquest objectiu, va servir per descobrir aquest esport, llavors innovador.

El mateix any 1988 es van crear els primers clubs d’orientació: el COC, el Minerva (actualment de baixa), el NIE i el Montsant.

El número de clubs actuals, a finals del 2011 és de 27 (veure el detall a CLUBS).

El número total de federats en les diferents modalitats, amb llicència FCOC i FEDO a finals del 2011 arriba fins :

La trajectoria de la FCOC va transcòrrer paral·lela al club COC mentre en Carles Lladó va ser el president. La seva dimissió al 1999 va significar l’inici d’una etapa on la successió de diferents juntes directives van impulsar iniciatives com la creació de nous clubs, un calendari de competicions cada vegada més ampli, més modalitats d’orientació, etc.

Per ordre cronològic els presidents de la FCOC han estat:
Ferran Santoyo (1999-2002),
Carlos Casado (2002-2006)
Carles Loré (2006-2010).
Josep Mª Dedeu (2010-2020)
Josep Mª Santiago (2020-…)