1a copa catalana de Trail-O mai feta a Catalunya!

La cursa.-

El dissabte 19/03 ha tingut lloc la primera prova de la Copa Catalana de Trail-Orientació de la història. Sota la batuta de Nicolas Corgnet, del club Montsant, uns 50 orientadors s’han enfrontat a les tasques escampades pels voltants del nucli d’Albarca, pertanyent al municipi de Cornudella de Montsant, al cor del Priorat.

El terreny, rústic, variat i amb bona visibilitat, ha ofert un escenari perfecte per a aquesta estrena de la Copa Catalana. Menció especial per a les tasques finals, visibles des de la llunyania a sobre d’unes cingleres espectaculars.

El primer guanyador ha estat Aleu Agulló (XinoXano Orientació) que va sumar 16 punts i va superar gràcies al desafiament cronometrat a Aleix Canudes (CO Berguedà), també amb 16 punts. El podi el va completar Pablo Corbi (CM L’Hospitalet) amb 15. Si voleu veure els resultats de la competició, podeu visitar la següent pàgina web

Ser pioners no és mai senzill, per tant un aplaudiment enorme pel Nicolas i l’equip del Montsant, que han obert la porta a la història de la Trail-Orientació catalana.

Antecedents.-

El Trail Orientació és una de les modalitats reconegudes per la IOF (International Orienteering Federation) i adscrita a la Federación Española de Orientación i a la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya. De les diferents modalitats d’Orientació Esportiva i esports de navegació pel medi natural, el Trail-O és la que es considera més inclusiva per a les persones amb mobilitat reduïda. Tothom competeix en una sola classificació i en igualtat de condicions. És una modalitat on tampoc hi ha diferència de gènere i homes i dones també competeixen a la mateixa categoria i classificació.

A diferència de les altres modalitats de l’orientació, no implica la part física amb desplaçaments a la màxima velocitat de punt a punt. L’esport és accessible per a tothom, incloses les persones amb dificultats de mobilitat. Els punts de control s’identifiquen des de la distància i els competidors no poden abandonar els camins. Es va desenvolupar com una modalitat d’orientació en la qual s’elimina completament la necessitat de córrer, i fa que l’element d’interpretació del mapa sigui l’eix de la competició i per tant sigui la part principal d’aquesta modalitat.

A cada punt es col·loquen fins a cinc balises i només una correspon exactament amb la descripció de control i la posició del cercle al mapa. I les possibles respostes són una de les balises (A, B, etc.) vistes des del punt de decisió. Però també es dissenyen els punts perquè no hi hagi cap balisa correcta, de manera que també hi ha la resposta ZERO (Z).

La classificació es fa amb el nombre total de controls encertats correctament. Aquesta forma de fer la classificació fa que hi hagi empats entre diversos competidors. Per desempatar s’usa el temps emprat en un punt cronometrat, sumant el temps en donar la solució i penalitzat si no s’encerta la resposta. Com més curt sigui el temps de decisió, millor serà la classificació entre els competidors amb el mateix nombre de controls encertats. Si el lema de l’Orientació és “Pensar i Córrer”, el de l’Trail-O és “Pensar i Pensar “.

Els orígens de l’Trail-O es remunten a la dècada de 1970 a Suècia. L’esport es va desenvolupar originalment com un esport enfocat a persones amb discapacitat. El gran desenvolupador de l’esport va ser Arne Yngström, qui va organitzar el primer esdeveniment de Trail-O el 1979. A principis de la dècada de 1990, es van començar a acceptar participants que no tenien discapacitat. I això va propiciar el 1992 la seva aparició en esdeveniments internacionals i amb milers de participants com l’O-Ringen i els Swedish Five Days, a Södertälje.

La primera Copa del Món es va dur a terme el 1999, celebrant només dos edicions (Escòcia 1999 i Suïssa 2003). La Copa del Món va ser reemplaçada el 2004 pels Campionats Mundials (WTOC), que s’organitzen anualment sota el control de l’International Orienteering Federation (IOF). Els Campionats Europeus (ETOC) es van iniciar el 2004 i s’organitzen de forma bianual.

La primera prova de Trail-O que es va realitzar a Espanya va ser el Campionat d’Espanya celebrat a Plasencia (Càceres) el 2012 organitzat per Roberto Munilla. A partir de llavors s’ha fet aquest campionat de forma anual sota el paraigües de la FEDO. El 2014, 2015 i 2018 també ha sigut seu del Campeonato Iberico, conjuntament amb la federació portuguesa. El 2019 es va celebrar el primer Campionat d’Espanya Universitari de Trail-O, amb la participació de 74 competidors.

Pel que fa a Lligues, la primera Lliga en territori estatal va ser posada en marxa a Andalusia l’any 2017, amb la celebració de cinc proves. La participació mitjana de corredors amb dret a rànquing va ser de 33 persones i un total de 106 persones en el rànquing final.

El 2018, es va celebrar la primera Lliga Estatal de Trail-O, no oficial, amb la celebració de cinc proves. La participació mitjana de corredors amb dret a rànquing va ser de 44 persones i 144 persones en el rànquing final.

I ja en el 2019, es va celebrar la primera Lliga Nacional de Trail-O, ja oficial, amb la celebració de tres proves. La participació mitjana de corredors amb dret a rànquing va ser de 80 persones i 134 persones en el rànquing final.

A Catalunya s’havien fet curses populars per a tastar la modalitat, però res oficialment. Amb l’entrada de la nova Junta de la FCOC el desembre de 2019 es va començar a treballar per a formar una Comissió de Trail-O que acabés organitzant la disciplina al nostre país. Mercè Miguel (Club Orientació Catalunya/Cat-O) és fa fer càrrec de la mateixa i la seva tasca ha acabat desembocant en la primera Copa Catalana Trail-O aquest 2022. Constarà de tres proves; la primera es la que s’ha celebrat el passat dissabte a Albarca (Tarragona) de la mà del Club Montsant Orientació. La segona, l’organitzarà el Club Orientació Catalunya el 2 de Juliol a Fontanals de Cerdanya, i la tercera que tancarà la lliga i serà Campionat de Catalunya serà a Girona el 15 d’Octubre.

 

Fotos: Mar Serrallonga