Gest de solidaritat cap a la comunitat orientadora d’Ucraïna

La Junta Directiva de la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya ha decidit fer un gest de solidaritat cap a la comunitat orientadora d’Ucraïna que hagi arribat (o arribi en les properes dates) a Catalunya fugint de la guerra del seu país. Tots aquells membres de la Federació Ucraïnesa d’Orientació podran sol·licitar la llicència de la FCOC i se’ls tramitarà de forma completament gratuïta. A més, se’ls posarà en contacte amb el club més proper a la seva nova zona de residència per tal de que en aquests durs moments puguin gaudir de l’estona de desconnexió, lleure i activitat física que els proporcionarà fer Orientació com feien fins ara a casa seva. Desconeixem el número d’orientadors ucraïnesos que poden arribar a Catalunya, però pensem que siguin pocs o molts, és un gest que ens agradaria rebre si la situació fos a la inversa.  

Tanmateix, tot i estar intentant connectar amb membres de la Federació Ucraïnesa d’Orientació per comunicar l’oferiment, està resultant molt complicat per raons òbvies. Per això, demanem la màxima col·laboració de tothom en fer difusió de la noticia per tal de poder arribar directament a les persones interessades.

La comunitat orientadora catalana està vivint a flor de pell la situació des del primer moment. El conflicte va esclatar just hores després que es celebrés a Àvila (Castella Lleó) el Maximus O-Meeting, prova de Lliga Española d’Orientació també puntuable pel World Ranking Event de la Federació Internacional d’Orientació. Aquest fet va provocar que un grup de participants ucraïnesos –la gran majoria dels quals eren menors d’edat membres de la selecció nacional- van quedar-se atrapats a Espanya sense la possibilitat de tornar al seu país. I lluny de les seves famílies. Tant pares com fills catalans, han empatitzat molt amb la situació, conscients que podria haver estat el revés.

Des del primer moment han estat atesos i acollits per la Federació d’Orientació de Castella Lleó i la pròpia Federación Española de Deportes de Orientación. Però els corredors catalans de les mateixes categories i edats hi ha estat en contacte continu via xarxes socials i des del primer moment s’han buscat formes d’ajudar-los. El club Cat-O –que aglutina a la majoria de clubs catalans per competir a nivell estatal- està estudiant diferents opcions per a fer arribar ajuda a aquest grup concret.