Modalitats Curses Orientació
O-Peu
La clàssica.
Orientació precisa i ràpida.
Individual
Més informació
Rogaining
Estratègia, equips, límit de temps
i classificació per punts
Més informació
Raids aventura
Multiesportiva per equips
amb l’orientació com a eix principal
Més informació
MTB-O
Orientació sobre bici de muntanya
Més informació
Trail-O
L'orientació inclusiva
Més informació
E-orientació
L'orientació en jocs d’ordinador
Més informació
O-Peu
La clàssica. Orientació precisa i ràpida. Individual
La O-Peu -orientació a peu- la cursa és individual i les sortides son esglaonades per tal de separar els corredors. En el moment de la sortida, el corredor pren el mapa on hi ha grafiats els controls del seu circuit.
Sobre el terreny cada control es correspon amb una fita, (tela quadrada de color blanc i taronja) identificada amb un número. Qui passa per tots el controls seguint l’ordre assenyalat en menys temps guanya.
En funció de la categoria en que es participi, (repartides per edat i nivell tècnic) cada orientador buscarà unes fites diferents; és a dir, tindrà una disposició i numeració de controls diferents en el mapa.
Rogaining
Estratègia, equips, límit de temps i classificació per punts
La Rogaining es practica a peu en equips de 2 a 5 persones, amb l’objectiu d’aconseguir en un temps fixe la màxima puntuació possible.
Els punts s’obtenen passant per uns controls marcats en el mapa, cada qual està valorat de 3 a 9 punts en funció de la seva dificultat física i/o tècnica.
El mapes ofereixen múltiples eleccions d’itinerari i s’entreguen als equips de 15min a 2h abans de la sortida depenent de la durada de la prova. En aquest temps cada equip ha de definir l’estratègia de cursa tenint en compte les seves capacitats físiques i tècniques.
Raid d'Aventura
Multiesportiva per equips amb l’orientació com a eix principal
Els Raid d’aventura son competicions multidisciplinaris disputades per equips, amb l’objectiu d’aconseguir la màxima puntuació en el mínim temps possible.
El recorregut no està senyalitzat i és secret fins l’hora de sortida, quan es lliuren les primeres instruccions i mapes per començar la prova.
Els equips són autosuficients durant tota la prova, al llarg de la qual es succeeixen diverses disciplines esportives com poden ser: O-peu, Rogaine, MTB-O, cursa de muntanya, alpinisme, escalada, ràpel, maniobres amb cordes, vies ferrades, tirolina, barrancs, patins, tir amb arc, piragüisme, espeleologia, caiac, ràfting o natació en aigües obertes.
Resistència, orientació, autonomia, treball en equip, polivalència i experiència al medi natural són habilitats necessàries per aconseguir l’èxit.
MTB-O
Orientació sobre bicicleta de muntanya
La MTB-O -orientació amb bicicleta de muntanya- és un esport individual on es realitza un recorregut per controls marcat en el mapa en el mínim de temps possible.
Els mapes de MTB-O es diferencien dels de O-Peu principalment en el dibuix dels camins i el terreny. Els camins estan representats pel seu nivell de passibilitat amb bici, i el dibuix del terreny està generalitzat.
Els punts de control en si no són difícils de trobar, perquè sempre són accessibles sense desmuntar de la bici, i ubicats en camins o senders. El repte de l’orientació amb bicicleta és triar la ruta més òptima entre cada punt, per després executar-la el més ràpid possible i sense errors. Les dificultats depenen en gran mesura del ritme escollit, habilitat de lectura i capacitat de decisió.
Trail-O
L'orientació inclusiva
El Trail-O, a diferència de les altres modalitats de l’orientació, no implica la part física amb desplaçaments de punt a punt. Es porta a terme per camins i l’objectiu és la precisió, i no la velocitat. L’esport és accessible per a tothom, incloses les persones amb diversitat funcional. Els punts de control s’identifiquen des de la distància i els competidors no poden abandonar els camins.
El Trail-O es va desenvolupar com una modalitat d’orientació en la qual s’elimina completament la necessitat de córrer, i fa que l’element d’interpretació del mapa sigui l’eix de la competició i per tant sigui la part principal d’aquesta modalitat. A cada punt es coloquen fins a cinc balises i només una correspon exactament amb la descripció de control i la posició del cercle al mapa. I les possibles respostes són una de les balises (A, B, etc.) vistes des del punt de decisió. Però també es dissenyen els punts perquè no hi hagi cap balisa correcta, de manera que també hi ha la resposta ZERO (Z). La classificació es fa amb el nombre total de controls encertats correctament. Aquesta forma de fer la classificació fa que hi hagi empats entre diversos competidors. Per desempatar s’usa el temps emprat en un punt cronometrat, sumant el temps en donar la solució i penalitzat si no s’encerta la resposta.Com més curt sigui el temps de decisió, millor serà la classificació entre els competidors amb el mateix nombre de controls encertats. Si el lema de l’Orientació és “Pensar i Córrer”, el de l’Trail-O és “Pensar i Pensar “.