Comunicat FCOC sobre l’acte organitzat per l’UFEC

COMUNICAT DE LA FEDERACIÓ DE CURSES D’ORIENTACIÓ DE CATALUNYA EN RELACIÓ A L’ACTE
CONVOCAT PER LA UNIÓ DE FEDERACIONS ESPORTIVES DE CATALUNYA (UFEC)

Volem manifestar que ahir vam rebre la convocatòria per part de l’UFEC a ser presents en un acte de protesta i reivindicació contra la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya. Davant la nostra sorpresa es convocava en nom de totes 71 federacions esportives catalanes i dels Consells Comarcals Esportius, tot i que nosaltres no teníem cap informació prèvia ni havíem participat en cap debat o decisió al respecte. Vam contactar amb el President Sr. Gerard Esteva per conèixer de primera mà l’origen de tot plegat, i se’ns va comunicar que havia estat el Consell Directiu de l’UFEC i els presidents de les federacions catalanes que hi formaven part, els qui havien decidit tirar endavant l’acte arran de les queixes rebudes per algunes federacions. Vam mostrar la nostra incomoditat i vam fer palès que no podíem donar-hi suport, doncs en el nostre cas no teníem cap retret a fer. Tot i això, donat que avui s’ha mantingut el text i l’acte en que s’escenificava la representació de totes les federacions, creiem que hem d’expressar la nostra postura públicament.

Som conscients que hi ha Federacions que tenen problemes econòmics i de tresoreria, i podem tenir empatia amb la seva situació i amb la recerca de solucions. I també cal destacar i valorar els grans esforços per compensar les despeses amb ingressos propis per tal de no dependre tant de les subvencions i ajudes de l’administració. I és cert i compartim el neguit, que enguany les subvencions provinents de la SGEAF no han arribat encara –avui mateix hi havia una reunió al respecte- i això ha provocat que moltes Federacions hagin hagut de recórrer a préstecs i ajudes per tal de poder estar al dia de pagaments.

Però entenem que és una situació provocada pel profund canvi estructural que va proposar la SGEAF a principis d’any i en el qual creiem profundament per tal de millorar la situació de l’esport català. Poder tenir a partir d’ara els diners per endavant i que les ajudes vagin lligades a projectes i propostes avaluables de millora, farà que totes aquelles federacions que vulguin avançar ho puguin fer amb la tranquil·litat de saber que hi ha un suport per dos anys.

D’altra banda, volem deixar constància i agrair a la SGEAF que en el nostre cas estem al dia de cobraments. Ens mancava un 20% del 2022 que se’ns va fer arribar fa uns dies després de solucionar un expedient de justificació que els propis tècnics de la SGEAF ens van ajudar a resoldre. L’increment en la quantitat rebuda des de la Generalitat de Catalunya els darrers anys, lligat sempre a nous projectes, ha estat constant. I ha estat clau en el nostre creixement a nivell d’activitats, llicències, participació internacional, i tecnificació dels esportistes d’alt nivell. Així com ho va ser a l’hora de demanar l’organització del World Masters Orienteering Championship i ho segueix sent ara que sabem que es realitzarà a Girona el 2025.

Per tot plegat volem expressar el nostre reconeixement al Consell Català de l’Esport en aquest camí que ha iniciat per modernitzar l’esport català, en bé de la transparència, i el repartiment just dels recursos prioritzant projectes i esdeveniments que aportin qualitat a la comunitat esportiva del nostre país. I posant per davant la igualtat de gènere, la inclusió i els joves. Tenen tot el nostre recolzament i poden comptar amb la nostra col·laboració per a fer-ho possible.

Esperem que la SGEAF i la Generalitat de Catalunya puguin dur a terme la proposta presentada i en els terminis promesos. I sinó és així, que sempre partint dels valors esportius que ens han de regir, siguem capaços de seure tots plegats i treballar en equip per tal de trobar vies de solució.

Federació de Curses d’Orientació de Catalunya
www.orientacio.cat
fcoc@orientacio.cat
Barcelona, 4 d’Octubre de 2023.