Jukola 2021 i 2a edició del Jukola Català

 

JUKOLA

 

Aquest passat cap de setmana del 21 i 22 d’Agost s’ha disputat a Rovaniemi (Laponia Finesa) la mítica cursa de relleus de set persones, el Jukola 2021. Aquest any, la competició comptava amb 1000 equips de noies al Venla, que es va disputar dissabte a la tarda, i 1200 equips de nois al Jukola, que es va disputar a la nit de dissabte a diumenge.

 

Els recorreguts passaven per terrenys plens d’aiguamolls i pocs elements de referència, el que complicava la navegació i era molt important el control constant de la brúixola. El tret de sortida i els premis van estar presentats pel Pare Noel, que va deixar per unes hores la seva feina de preparar regals i va venir al centre de competició a animar als equips!! Com a curiositat, algun recorregut dels més llargs arribaven a creuar el cercle polar àrtic.

 

La cursa es va desenvolupar amb un temps fred i amb un xirimiri constant. I la que havia de ser el jukola amb més llum de la història (s’havia de disputar a meitats de juny però es va moure de data per la situació de la pandèmia) va passar a ser el jukola més fosc de la història.

 

Com a representació catalana vam tenir al Pau Llorens corrent la primera posta del Jukola pel club finès Navi, i a la Mar Serrallonga corrent la quarta posta del Venla pel club finès Suunta Jyvaskyla.

 

Sortida del Jukola Català

JUKOLA CATALÀ

 

Mentrestant, en terres catalanes es va celebrar a Vallcebre la versió catalana d’aquests famosos relleus. En total fins a 6 equips (42 persones) van atrevir-se a prendre la sortida la nit del dissabte 22 d’agost.

 

Aquests relleus clàssics nocturns van portar els orientadors per uns terrenys tècnicament difícils sobretot al afegir-hi el factor de la nit. La foscor hi jugava un paper important ja que tots els corredors, ja fossin novells o experimentats, van haver d’adaptar les seves tècniques orientadores per a navegar pel mapa de Vallcebre.

 

Al mateix temps que els corredors anaven buscant fites, els seus companys d’equip van poder gaudir d’un espectacle al centre de competició. La retransmissió en directe dels relleus finlandesos en un projector va permetre que tothom vibrés al poder seguir en directe la Mar Serrallonga i el Pau Llorens mentre esperaven que arribés el seu relleu i es preparaven per a sortir a córrer. Per als que volien descansar abans de començar a córrer, també hi havia la possibilitat de dormir en una zona habilitada de tendes i caravanes.

 

Al final, els primers equips del Jukola Català arribaven ja de dia el diumenge després de més de 10 hores de cursa. Tot i les poques hores de son que havien acumulat la majoria de corredors, tothom es va aplegar a l’arribada per tal de veure com arribaven els seus companys d’equip i acabaven el relleu.