La FCOC guanya el judici a la FEEC pels raids d’aventura

La Federació de Curses d’Orientació de Catalunya guanya el judici a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya pels raids d’aventura

  • Amb aquesta sentència la FEEC no podrà organitzar més raids d’aventura, sota cap denominació

La sentència és clara: ‘L’única federació competent per organitzar, promocionar i fer difusió de competicions i proves esportives en la disciplina de Raids d’Aventura és la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya’. Amb aquesta sentència del jutjat n8 de Barcelona del 8 de febrer de 2023, es posa punt i final a un estira i arronsa entre aquesta federació i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que s’arrossegava des de feina molts anys. Quan la sentència sigui ferma, la FEEC no podrà organitzar ni promocionar proves amb la denominació de raids d’aventura o similar, tal i com feina en els darrers temps. 

La FCOC (Federació de Curses d’Orientació de Catalunya) va interposar una demanda contra la FEEC per la seva intromissió en l’organització de raids d’aventura ja que era una modalitat pròpia de federació de curses d’orientació. El Consell Català de l’Esport i la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física, la va adscriure a la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC) el 2011. Les curses d’orientació tenen diferents modalitats com són l’O-Peu, MTB-O, Raids d’aventura, Ski-O, Trail-O o Rogaining i per tant era una clara intromissió dins les disciplines pròpies d’aquest esport. 

Al desembre del 2019, quan la nova junta de la FCOC va accedir al càrrec va voler que ‘totes les disciplines donessin un pas endavant’. Això volia dir ‘tecnificació, reconeixement d’esportistes d’alt nivell, beques i ajudes pels seleccionats catalans o  formació d’entrenadors, entre moltes d’altres’ explica Josep M. Santiago, president de la FCOC. Paulatinament es va fer amb totes les modalitats excepte en els raids ‘tot i tenir tots els drets per fer-ho’. El perjudici per aquesta modalitat i pels raiders catalans ‘era molt gran’ i per aquest motiu ‘vam decidir emprendre un camí per solucionar-ho’, afegeix el president.

Una mica d’història

L’origen dels raids d’aventura es situa a Oceania a finals de la dècada dels 60 del segle passat. Però no és fins a la dècada dels 90 que amb l’aparició dels mítics Raid Gauloises i el Raid Eco-Challenge, i el seu seguiment per televisió, que la modalitat va agafar força. El 2001, a Suïssa, es va disputar el primer campionat del món. A Catalunya, és també aquest moment en que neix el Raiverd (1990), un dels primers d’Europa, organitzat per l’empresa No Limit SL. Empreses i particulars els següents anys van anar organitzant diferents proves com la Trans Aventur, Raid Egan, Raid Extrem Catalunya, o la Copa Salomon.

Internacionalment, mai hi ha hagut cap Federació Internacional de Raids d’Aventura, sinó que són empreses privades les que organitzen els diferents campionats i competicions més importants. A nivell nacional, cada país s’organitza de forma diferent. O no tenen cap federació, o la modalitat esportiva està inclosa dins d’una altra federació amb més modalitats esportives. En la pràctica totalitat dels casos aquesta federació és la de Curses d’Orientació, doncs del que es tracta és de fer un recorregut lliure per localitzar uns punts de control, utilitzant només un mapa i una brúixola. I en aquest cas en comptes de desplaçar-se sempre a peu (O-Peu), en bicicleta de muntanya (MTBO), o esquis (Ski-O), s’utilitza qualsevol modalitat esportiva.  

A Espanya, el Consejo Superior de Deportes va adjudicar la modalitat esportiva a la Federación Española de Deportes de Orientación (FEDO) el 2005. A Catalunya, el Consell Català de l’Esport i la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física, la va adscriure a la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC) el 2011. A partir d’aquestes dates la FEDO ha anat organitzant la Liga Española de Raids de Aventura (LERA) i el Campeonato de España de Raids de Aventura (CERA); i la FCOC la Copa Catalana de Raids d’Aventura i el Campionat de Catalunya de Raids d’Aventura.