El formen 18 joves d’entre 14 i 20 anys
La Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC) ha posat en funcionament aquesta tardor el Centre de Tecnificació d’Orientació (CTO), format per esportistes d’entre 14 i 20 anys de tot Catalunya que volen seguir un programa de perfeccionament en aquest esport. El Centre es va presentar públicament el passat dimarts, dia 2 de novembre, amb la presencia de Josep M. Santiago, president de la FCOC, Pau Llorens, director tècnic i corredor d’elit i Jordi Sales, entrenador de l’escola esportiva de la UEVic.
El grup entrena dos cops per setmana a Vic (Osona) i té com a objectiu la formació integral dels joves orientadors/es catalans/es amb seguiment personalitzat i entrenaments específics o concentracions alguns caps de setmana. Segueixen aquest programa 18 joves de diferents punt de Catalunya.
La Federació ja fa uns anys que té un grup estable de joves que formen part d’un programa de tecnificació que ve determinat per la classificació a la selecció catalana, en les diferents categories de promoció (d’infantil a juvenil). Per tant, el CTO suposa avançar un pas més en el creixement esportiu d’aquests joves que poden entrenar junts 2 cops de setmana i consolidar i unificar la seva formació com a grup.
Santiago va destacar durant la presentació que la Federació impulsa aquest centre perquè ‘els joves ens estan empenyent des de baix amb molt bons resultats a nivell estatal’ i amb l’objectiu ‘d’anar progressant, poc a poc, a nivell internacional’.
Tot i que el Centre havia de tenir el reconeixement del Consell Català de l’Esport, des del primer moment, i formar part dels Centres de Tecnificació Esportiva que hi ha a Catalunya amb altres Federacions esportives, no ha arribat a temps per aquesta temporada. Des de la FCOC ‘s’hi està treballant per fer-ho possible en un futur immediat’, va afegir Santiago. El president també va agrair la col·laboració de l’Ajuntament de Vic i la Unió Excursionista Vic per fer realitat el CTO.
Pau Llorens, per la seva part va destacar ‘la importància de treballar amb el grup de joves i oferir-los les eines, el suport i un equip de professionals per tal que puguin lluitar pels seus objectius personals’. Va explicar que s’havia escollit Vic perquè es troba al centre geogràfic dels clubs que estan fent un treball més intensiu amb la base i que els joves, com a molt ho tenen a 45 minuts de casa seva.
Finalment, Jordi Sales, va posar de relleu la tradició història de Vic i Osona amb l’orientació. ‘L’any 1988 quan es crea la Federació Catalana de Curses d’Orientació de Catalunya, els primers clubs que es funden són el COC a nivell de Catalunya i a Vic, Natura i Esport, que comença a fer pedagogia, mapes i les primeres activitats amb les escoles’. Aquesta implementació dóna peu a la creació, més tard, de l’Escola Esportiva de la UEVic que és una de les fonts que nodreix d’orientadors i orientadores a la selecció catalana. També ‘és fàcil’ parlar d’orientació a Vic perquè ‘és un esport conegut gràcies a la tasca que s’ha fet des de fa 30 anys’.
Què és el Centre de Tecnificació d’Orientació?
El Grup de Tecnificació d’Orientació esta format per esportistes d’entre 14 i 20 anys, amb un volum d’entre 15 i 20 esportistes, als quals s’oferirà els següents suports:
Entrenaments físics i tècnics presencials cada dimarts i dijous amb els millors entrenadors catalans d’orientació, qualificats i amb experiència.
Concentracions de caps de setmana aprofitant també els festius i ponts.
Competicions internacionals fora d’Espanya.
Seguiment individualitzat tant físic com tècnic.
Objectius propis decidits i treballats per cadascun dels esportistes.
Acompanyament psicològic a càrrec de mentors i psicòleg esportiu.
Valoració del desenvolupament de cada esportista i adaptació dels entrenaments.
Anàlisis dels entrenaments i competicions.
Formacions en organització de curses, realització de recorreguts, cronometratge…
Qui?
El projecte estarà liderat per un equip tècnic de la FCOC que constarà de 15 professionals, alguns d’ells/es amb implicació continua i altres amb implicació puntual. Aquest equip està format per: director/a del projecte, entrenador/a tècnic, entrenador/a físic, psicòleg/a esportiu/va i mentors/es o auxiliars.
On?
La ciutat de Vic és el punt central d’aquest centre de tecnificació gràcies a diferents factors importants:
Un club (UEVic) de referencia a Catalunya, amb experiència i molt implicat i present en el territori, que va posar les primeres pedres del projecte i que ha donat suport incondicional al projecte.
Mapes de proximitat a la ciutat, diversos i de molta qualitat.
Instal·lacions adequades per a l’entrenament de les curses d’orientació.
Esportistes de molt alt nivell amb interès en formar part del grup.
Punt central entre Girona, Barcelona i Berga, punts en els que es troben la majoria dels esportistes que podien participar en el centre de tecnificació.
Cal recordar que Catalunya té un molt bon nivell d’orientació dins l’estat espanyol ja ha guanyat, recentment, el Campionat d’Espanya d’Orientació CEO (setembre21-Albarrasí, Terol) i el Campionat d’Espanya d’Orientació per seleccions autonòmiques en edat escolar CESA (octubre 21-Daroca, Saragossa). També és una de les comunitats que aporta més corredors i corredores a la selecció espanyola, fet que els hi permet córrer a les competicions internacionals oficials.