Revisions mèdiques i proves d’esforç per a federats FCOC

El nostre esport és diferent a la majoria de disciplines (i si em permeteu la floreta,millor en molts aspectes). I una de les seves característiques més distintives és que mentre a la majoria d’esports, entre els 35 i 40 anys molts esportistes arriben a la seva retirada i deixen la seva pràctica –sobretot a nivell competitiu-; és aquesta edat on trobem la majoria d’orientadors competint, allargant la pràctica fins més enllà dels 70 anys.

La realització d’activitat física de manera regular incrementa, sense cap mena de dubte, la qualitat de vida de la persona. Es considera una persona activa tota aquella que practiqui una activitat física moderada o intensa més de 30 minuts almenys 3 cops per setmana. Orientar seria un clar exemple d’una activitat moderada o intensa necessària per mantenir un bon equilibri físic i mental. Però la pràctica d’esport no està exempta de riscos i cal estar molt atent a les respostes del nostre cos mentre fem esport, sobretot a partir de certa edat. Conèixer el nostre estat inicial, la nostra resposta a l’esforç físic, és important per practicar qualsevol activitat esportiva de manera segura. La valoració mèdica esportiva (prova d’esforç, també coneguda com ergometria), a diferència d’un examen mèdic comú, està enfocada a estudiar com es comporta el nostre organisme quan practiquem esport, i els canvis que es produeixen durant la pràctica del mateix.

Amb els resultats de l’anàlisi podem conèixer el nostre llindar aeròbic, que és el rang de pulsacions en el qual hem d’entrenar si el que volem és millorar la resistència. “És important pensar que el 90% dels que participen en una cursa popular corren per millorar la salut i segurament per batre les marques personals. Aquí entra la importància de fer-se una prova d’esforç. No pots posar un cotxe que acostuma a circular per dins un poble a 120 km/h perquè no el podràs aguantar”. La prova d’esforç és la imitació d’un esforç que durem a terme damunt una cinta o en bicicleta segons l’esport que vulguem practicar. Això servirà per fer un electrocardiograma del cor i veure com respon a intensitats altes i si existeix alguna alteració en el ritme cardíac.

Més enllà de per diagnosticar alteracions cardíaques de l’esportista com la cardiopatia isquèmica, arítmies y alteracions del ritme, hipertensió arterial, així com possibles malformacions congènites que poden esdevenir un risc per a la persona. També ens permetrà conèixer la nostra freqüència cardíaca màxima o el límit de batecs del nostre cor, dades que ens ajudaran a calcular els nostres ritmes d’entrenament, una cosa molt útil en un esport eminentment aeròbic com el nostre.

Pot arribar a incloure dades com el VO2 màx (Serveix per veure la màxima quantitat d’oxigen que el nostre cos pot processar. Com més alt sigui aquest valor, més resistència tindrem durant l’exercici.); o el Lactat (permet mesurar en esforç l’àcid làctic que la nostra sang acumula durant un esforç. La recuperació d’aquest lactat dependrà de com estiguis entrenant i, per tant, podem saber si estam fent feina en fatiga o dins les nostres possibilitats.) Amb els resultats de la prova podem conèixer el nostre llindar aeròbic, que és el rang de pulsacions en el qual hem d’entrenar si el que volem és entrenar la resistència, ja que obtenim energia del metabolisme aeròbic de l’organisme. Aquesta dada ens dirà en quin rang de pulsacions hem de mantenir-nos.

A partir de quina edat, i cada quan s’ha de fer una revisió mèdica amb prova d’esforç?

A partir del 16 anys, en qualsevol esportista que realitzi activitat mitja/alta, es aconsellable que la revisió mèdica esportiva sigui amb prova d’esforç, mínim cada 2 anys. Per als esportistes que practiquen una activitat física d’alta intensitat, o que siguin majors de 30 anys, es recomana la realització de prova d’esforç cada any. Per tot plegat, com a Federació de Curses d’Orientació de Catalunya volem animar a tots els nostres federats a fer-se aquests controls de forma habitual. I per a facilitar-ho, estem arribant a acords amb els millors centres de cada demarcació per a oferir preus especials als posseïdors de la llicència FCOC.

TARRAGONA

A partir d’avui ja es pot demanar cita a l’Unitat de Medicina Esportiva de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona. Per sol·licitar consulta a la UME es pot trucar al 977 25 99 00, enviar un email aume@xarxatecla.cat o acudir directament a qualsevol dels centres de la Xarxa Santa Tecla. Per obtenir el preu especial, caldrà acreditar la identitat amb la llicència FCOC i el DNI. Les diferents característiques de les proves les podeu consultar AQUÍ

  • Hospital Sant Pau i Santa Tecla (Rambla Vella, 14, Tarragona 977 25 99 00)
  • Punt d’Atenció (c/ Sant Agusti, 1 Baixos Hospital Santa Tecla Tarragona 902 01 34 10)
  •  CAP Llevant (Complex Santa Tecla Llevant c/ Joan Fuster s/n Tarragona 977 25 99 24)
  • Hospital del Vendrell (Ctra de Barcelona N-340 s/n, El Vendrell 977 23 79 00)
  • CAP Vila-seca (c/ Horta Novella, 34 Vila-seca 977 40 2739)
MANRESA
ITCO Solucions Centre de Salut
Carrer de Sant Josep, 11, 08242 Manresa, Barcelona
 
Bàsica 29 €
Esportistes menors de 35 anys que realitzen una activitat física inferior a 7 h/set, que no tenen risc cardiovascular o malaltia que obligui a un control mèdic més complert.
 
Mitjana 63 €
  • Esportistes  menors de 35 anys.
  • Esportistes que realitzen activitat física  superior a 7 h/set.
  • Esportistes amb risc cardiovascular o malaltia que obligui a un control mèdic més complert.
Completa (Preu a consultar)
  • Esportistes d’elit o que practiquen esport d’alta intensitat.
  • Esportistes que desitgen una valoració completa del seu estat de salut i condició física.

LLEIDA

Kroton
 Av. de Madrid, 3, 25003 Lleida
 

– Prova d’esforç cardiologica 1h.  de durada (en cinta o bici) el seu preu
es de 95€ amb descompte 85€.

– Prova d´esforç de rendiment(amb gasos) 1:30h. de durada(cinta o bici)
el seu preu es de 145€ amb descompte 130€.

GIRONA

Av. Lluis Pericot nº76 baixos, 17003 Girona
972 208 528 – 625 634 531 (info@sportcat.cat)
 

– Prova de rendiment – GOLD. 135€

– Prova d´esforç  amb gasos. 180€. Permet mesurar amb exactitud els valors de VO2 max, l’umbral aeròbic (Vt1) i l’umbral anaeròbic (Vt2).

SANTA COLOMA DE GRAMANET

Passeig Llorenç Serra 27 08922
647 733 181 (futbolsalut@gmail.com)
 

– Revisió mèdica esportiva nivell 2
Preu: 77-85€

– Revisió mèdica esportiva nivell 3
Preu: 130-140€