La candidatura de Girona per organitzar el mundial de veterans d’orientació el 2025, a punt pel veredicte final

  • Un representat de l’IOF va visitar terres gironines el passat cap de setmana per avaluar terrenys, instal·lacions i suport institucional

Catalunya ha presentant candidatura per organitzar el mundial de veterans d’orientació de l’any 2025. El passat cap de setmana un representant de l’IOF (International Orienteering Federation) va ser a la província de Girona per veure els terrenys i ciutats proposades i també per reunir-se amb responsables institucionals de cara a emetre un informe que haurà d’avaluar la federació internacional en les properes setmanes. 

Va ser un cap de setmana intens per a David May, membre de la Comissió O-Peu de l’IOF i responsable del mundial de veterans d’orientació (WMOC- World Master Orienteering Championship). Va ser a Girona i a altres ubicacions de la província per avaluar la idoneïtat de la candidatura presentada per la FCOC (Federació de Curses d’Orientació de Catalunya). El va rebre el president de la  Federació Catalana, Josep M. Santiago i altres membres de la Junta Directiva així com també el president de la FEDO (Federación Española de Orientación), Francisco Gómez Cobas i el director tècnic esportiu, Roger Casal. La Federació estatal ha mostrat des del primer moment el seu total recolzament a la proposta.

La candidatura es va presentar a finals de l’any passat i ha arribat a la final conjuntament amb la de la Federació Polonesa d’orientació a la ciutat de Rzeszów. El mateix May visitarà la regió de Voivodat de Subcarpacia d’aquí a 15 dies. Si no hi ha cap novetat, la decisió de l’opció guanyadora es farà pública durant la XXXI Assemblea General Ordinària de l’IOF que es celebrarà l’1 de juliol de 2022 a Kolding, Dinamarca. A aquesta reunió hi assistiran els dos directors tècnics de FCOC i FEDO, Pau Llorens i Roger Casal

La valoració ha tingut en compte diferents aspectes. La meitat de la puntuació, requeia sobre els mapes i els terrenys proposats. Però la resta incloïa la implicació de les administracions públiques, la capacitat d’organització de centres de competició, l’oferta d’allotjament i restauració de la zona, l’oferta d’activitats turístiques paral·leles, l’experiència en organitzacions internacionals prèvies, l’organització de competicions paral·leles per a categories populars, la seguretat del territori, la situació sanitària, la facilitat de les comunicacions de les zones de competició o les infraestructures del transport, entre d’altres.  

Durant els tres dies, s’han visitat els terrenys de competició a Girona, Banyoles, Besalú, L’Escala, Torroella de Montgrí i Pals. I també s’han fet diferents trobades i reunions amb els representants de les tres administracions públiques: Ajuntament de Girona, Diputació de Girona i la delegació d’Esports de la Generalitat també a la ciutat de Girona. Per part de la Diputació va assistir a la reunió el diputat delegat del Servei d’Esports Jordi Masquef; per part de Generalitat, la representant a Girona de la SGEAF Anna Julià i per part de l’Ajuntament, el regidor d’Educació, Infància i Esports, Adam Bertran. També hi va haver reunions amb la Policia Municipal de Girona, amb l’equip de tècnics d’esports de l’Ajuntament de Girona, amb l’Associació d’Hostaleria, Restauració i Turisme de Girona, així com amb diferents responsables de la pròpia federació d’àrees de tresoreria, sostenibilitat, comitè sènior, igualtat i del Grup de Tecnificació d’Orientació.

El representant de la IOF va valorar molt positivament la candidatura, la qualitat dels terrenys i mapes (en aquest cas es refarien des de zero per actualitzar-los a les normatives vigents) i tots els avantatges que ofereix el territori. Segons Santiago ‘ens ha felicitat per l’esforç i il·lusió mostrats a l’hora de presentar-ho i ens ha animat a participar al WMOC d’enguany, que es celebrarà a Itàlia a principis de juliol per agafar apunts de cara al futur’. Tot i això, afegeix el president de la FCOC ‘no ha volgut confirmar res, doncs encara ha de visitar la candidatura de Polònia i finalment és una comissió de diferents persones les que prendran la decisió a partir dels seus informes’.