Candidatura catalana d’organització dels Campionats del Món de Veterans 2025 (WMOC) a Girona

La Federación Española de Orientación (FEDO) ha decidit presentar candidatura per l’organització dels Campionats del Món Màsters d’Orientació (WMOC) de l’any 2025. Des de la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC) s’agraeix la confiança en el projecte que ha desenvolupat la pròpia federació territorial. Es tracta d’un projecte molt ambiciós on es compta des de ja amb el suport de l’Ajuntament de Girona, la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona via Patronat Turístic Costa Brava Pirineus. A més també hi seran presents els millors orientadors catalans i organitzadors d’esdeveniments del territori.

La seu escollida per l’execució del campionat és Girona ciutat com a centre i poblacions de la demarcació de Girona. Tot plegat un indret ideal per la pràctica d’aquest tipus d’esdeveniment gràcies a la combinació de bons terrenys, bon temps i tota la infraestructura necessària.

Aquest campionat és un esdeveniment massiu on hi participen més de 4.000 corredors d’arreu del món. Si sumem acompanyants i categories no oficials, poden portar unes 10.000 persones a la ciutat durant uns 10 dies.

La oportunitat és única pel territori català de cara a donar a conèixer els bons terrenys dels que es disposen i el talent a l’hora d’organitzar curses a nivell internacional.

Què són exactament els WMOC? Es tracta d’un esdeveniment anual oficial supervisat per la Federació Internacional d’Orientació (IOF) i organitzat per a corredors d’orientació de 35 anys o més. Les categories estan dividides en dones (W) i homes (M) i en grups d’edat de cinc anys des de W35 i M35 fins a W100 i M100. Un total de 28 classes.

Inicialment, el programa WMOC només incloïa llarga distància amb 2 curses de qualificació. A partir del WMOC 2008 es va introduir la distància Sprint i des del 2018 també hi inclou la Mitja distància. En resum el programa de competició té Sprint, Mitjana i Llarga distància amb curses de classificació per a cada disciplina.

Les darreres edicions que s’han fet a ciutats com Copenhaguen, Riga o Budapest. El WMOC té com a objectius:

  1. Trobar els millors orientadors veterans del món
  2. Proporcionar un fòrum social per a orientadors veterans d’arreu del món
  3. Promoure l’orientació

Quins són els següents passos? Després de presentar la candidatura, l’IOF haurà de decidir quina serà la seu del campionat del 2025. Durant els primers 6 mesos de 2022 la IOF estudiarà la viabilitat del projecte i farà visites in situ per conèixer la zona, els terrenys, la implicació de polítics, propietaris i el territori en general. Serà durant l’Assemblea Internacional de la IOF de la tardor que comunicaran el candidat guanyador. 

Esperem que el projecte pugui sortir endavant!